'Biyoekonomi, sürdürülebilir bir ekonomik sistem çerçevesinde tüm ekonomik sektörlerde ürün, süreç ve hizmet sağlamak için biyolojik kaynakların bilgiye dayalı üretimi ve kullanılmasıdır.' (Biyoekonomi Konseyi'nin Tanımı)[1]
Biyoekonomi, ekonomik mal ve hizmetlerin çevreye duyarlı bir şekilde sağlanmasına olanak sağlayan biyolojik süreçler ve yasalarla birlikte, doğal / biyolojik kaynakların bilgiye dayalı üretimi ve kullanımı olarak görülebilir [2]. EBCD'ye (European Bureau for Conservation and Development) göre, biyoekonominin 2030 yılına kadar yılda 1 milyar ila 2,5 milyar ton CO2 eşdeğeri arasında bir iklim değişikliği azaltma potansiyeli vardır [3]. Biyoçeşitliliği ve çevreyi korurken; daha yeşil, daha uygun maliyetli endüstriyel süreçler yaratır.Ek olarak, ekonomik kalkınma ve istihdam için fırsatlar yaratılmasına izin verir.
'Biyoekonomi' terimi, 2000'lerin ortalarından itibaren, Avrupa Birliği ile Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü tarafından yeni ürünler, pazarlar ve kullanımları geliştirmek için kullanılmaktadır. Biyoteknolojinin kullanımını teşvik etmek için bir politika gündemi olarak kabul edilmesiyle de popüler hale gelmiştir. O zamandan beri, hem AB (2012) hem de OECD (2006) özel biyoekonomi stratejileri oluşturdu. Diğer ülkelerde biyoekonomi politika stratejileri ve çerçeveleri geliştirmiştir. Ayrıca 2012'de ABD başkanı Barack Obama, Ulusal Biyoekonomi Planı ile biyolojik üretim yöntemlerini teşvik etme niyetini açıkladı [4][5].
Biyoekonominin Faydaları Nelerdir?
Birlikte biyoekonominin faydalarını incelecek olursak;
Farklı paydaşların işbirliğini içeren, küresel ölçekte işbirliğini teşvik eden açık ve yenilikçi bir yaklaşımdır.
Sera gazı emisyonlarının azaltılmasına yardımcı olabilir.
Enerji ve gıda üretimini yeniden yapılandırmaya yardımcı olarak fosil kaynaklara olan bağımlılığı azaltır.
Doğal kaynakların daha akıllıca yönetilmesini sağlar.
Disiplinler ve sınırlar arasında araştırmayı teşvik eder.
Hem kentsel hem de kırsal alanlarda istihdam yaratma potansiyeline sahiptir.
Peki biyoekonomiye neden ihtiyacımız var?
Yaşam bilimlerinde hızlı büyüme ve gelişme sebebiyle yenilenemeyen kaynaklara bağımlılık arttı. Dahası, yenilenemeyen kaynaklar endişe verici bir hızla tükeniyor. Çevreye zarar vermeden hızla yenilenebilir kaynaklara odaklanmalıyız. Bu dünyayı yaşanabilir kılmak için, odağımızı normal ekonomiden biyoekonomiye kaydırmamız gerekiyor.
Biyoekonomi Uygulamaları
Şu anda birçok ülkede, plastik poşet kullanımının yasaklanması gibi biyoekonomiyi destekleyen çeşitli stratejiler uygulamaktadır. Örneğin kömürden elektrik üretiminde önde gelen ülkelerden biri olarak kabul edilen Çin'de artık güneş enerjisi ve rüzgar gibi daha güvenli, yenilenebilir kaynaklar kullanılmaktadır. Benzer şekilde, yakın zamanda Pakistan'daki bir grup araştırmacı, plastiği bozabilen bir mantar türünü başarıyla izole etti. Mevcut plastik kirliliğiyle mücadele etmek için harika bir keşif. Ayrıca birçok ülke doğal gaz tüketimini azaltmak için daha geniş ölçekte biyogaz üretimine odaklandı [6].
Kaynakça:
https://www.biooekonomie-bw.de/en/bw/definition Erişim 08.01.21
Smyth, S. J.; Aerni, P.; Castle, D.; Demont, M.; Falck-Zepeda, J. B.; Paarlberg, R.; Phillips, P. W. B.; Pray, C. E.; Savastano, S.; Wesseler; Zilberman, D. (2011). "Sustainability and the bioeconomy: Policy recommendations from the 15th ICABR conference". AgBioForum. 14 (3): 180–186.
https://youmatter.world/en/definition/bioeconomy-definition/ Erişim 08.01.21
Birch, Kean (2019). Neoliberal Bio-economies? The Co-construction of Markets and Natures. London: Palgrave Macmillan. pp. 64–67. ISBN 978-3-319-91424-4.
White House Promotes a Bioeconomy April 26, 2012
https://nuclineers.com/whats-bioeconomy/ Erişim 08.01.21
Comments