top of page

GIDA SEKTÖRÜNDE METAVERSE TEKNOLOJİSİ

Güncelleme tarihi: 6 Eyl 2022


Gün geçtikçe sanal ve gerçek ortam arasında bulunan engeller kaldırılmaya ve gerçek yaşam sanalla birleştirilmeye başlanmıştır. Bu gerçek ve sanal dünyayı birleştirecek teknoloji ise şu an herkesin ilgi odağı olduğu “Metaverse” teknolojisidir. Metaverse teknolojisi, sanal gerçeklik gibi çeşitli gelişmiş tekil teknolojilerin bir kombinasyonunu içerir. Kullanıcılar duyusal uyaranlarını, dijital ve fiziksel dünyanın ustalıkla birleştiği bir dünyada deneyimlemeye başlar. Metaverse teknolojisiyle insanların farklı evrenlere yoğunlaşması tüm dünyada benimsenen ekonomik kavramların ve değer anlayışının değişmesine yol açar. Bu değişim iş dünyasındaki tüm sektörlere, özellikle de gıda sektörüne, farklı vaatler sunmaktadır (1).

Eski Facebook CEO'su Mark Zuckerberg, Facebook'u tamamen Metaverse teknolojisine odaklanan Meta'ya dönüştürerek büyük bir dalgalanma başlatmıştır. Bu dalgalanmayla meteversenin yakın gelecekte gıda sektöründen mimarlık sektörüne kadar hayatımızın her alanına dahil olmayı amaçladığını görmekteyiz (2). Hatta şimdiden birçok sektörde geleceğe yapılan yatırımlar mevcut. Örneğin gıda sektöründe, şubat ayında McDonald's , dijital alanda sanal yiyecek ve içecek satma planlarına işaret eden birkaç ticari marka başvurusunda bulundu. Aynı ay, ABD'li fırın ve cafe zinciri Panera Bread , metaverse’ deki restoran ve kafe bölgesinde hak iddia ederek "Paneraverse" için ticari marka başvurusunda bulundu. Fortnite, Fransız hipermarket zinciri Carrefour ile birlikte çalışarak ortaklık kurdu. Bu ortaklık, oyuncuların can puanlarını yenilemek ve karakterlerinin sağlığını yükseltmek için sanal bir Carrefour süpermarkette sağlıklı bir şekilde yemeleri gereken yeni bir oyun seviyesi olan Sağlıklı Harita ile sonuçlandı. Oyun, gerçek dünyada genç nesiller arasında daha sağlıklı beslenme alışkanlıklarını teşvik etmeyi umuyor. Kasım ve Aralık 2021 boyunca Tiger Beer , ikinci Sokak Yemekleri Sanal Festivaline ev sahipliği yaptı. Burger King , Keep It Real Meals'ı piyasaya sürdü. Kampanya içerisinde yemek kutularına bastırılan QR kodların, tarandıktan sonra dijital koleksiyonlar ve bonus NFT' lerin kilidini açtığını görmekteyiz (3).



Gıda endüstrisinin Metaverse'e eklenmesi, birden fazla endüstrinin işlerini genişletmesine izin verdiği ve yalnızca gıda işlerinin oyunlaştırılması için bir fırsat olmadığı için son derece önemlidir. Foodverse, insanların yemek siparişi vermesi, teslim etmesi ve sanal araçların yardımıyla zenginleştirilmiş yeni mutfak deneyimleri yaşaması için yeni bir platform olabilir.

Foodverse, çeşitli yemek meraklıları, işletme sahipleri, şefler ve şirketlerin farklı mutfakları, yemekleri ve çeşitli gıda ürünlerini keşfetmek adına bir araya gelmesi için benzersiz bir ortam sağlayabilir. Dünyanın çeşitli yerlerinden insanları birleştirebilecek Foodverse aracılığıyla, dünya açlığı gibi çeşitli sosyal sorunlar için farkındalık yaratılabilir ve fon toplanabilir (2).

2030 Yılı Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’ nın “Amaç 17: Amaçlar için Ortaklık” maddesinde belirtildiği gibi fikirlerimizi paylaşmada ve yenilikleri desteklemede, teknolojik gelişmelerle bilgi birikimine erişimin artması önem teşkil etmektedir. Ayrıca dünyanın birbiriyle olan bağlantısı tüm zamanlara göre daha da artmıştır. (4). Metaverse ile bu bağlantıları kullanarak birçok farklı soruna çözüm aranmaktadır. Bu sorunlar arasında orman yangınları veya iklim değişikliği felaketleri, tarlada veya gıda üretimindeki gıda kayıpları ve evlerde yapılan gıda israfı yer almaktadır.

Gıda sektörüne metaversenin dahil olmasıyla;

  1. Geleneksel gıda üretiminde harcanan kaynakları azaltarak ve tasarrufu arttırarak gıda kaybı ve israfını azaltma,

  2. Daha farklı tüketici deneyimleri ile markanın farklılığını arttırmada güçlü bir aday olma,

  3. Artırılmış bir gerçeklik deneyimi sunduğu için tüketici ile gıda arasında güçlü bir bağ kurma,

  4. Denizi net gören harika bir restoranda VIP bir masada sanal olarak oturup, gerçek bir yemek keyfi yaşama imkânı sunma,

  5. Üstelik mekâna girmeden mekânı deneyimleme, dolaşma, mutfağı görme ürün seçme, şefleri görme imkanı sağlamada bizlere katkı sunacağı öngörülmektedir.

Kaynakça:

3. Food and drink brands are experimenting in the metaverse. Erişim adresi: (https://www.wundermanthompson.com/insight/metaverse-dining. (Erişim tarihi: 32.09.2022)

4. Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları. (2022, Mart, 17). İçinde Vikipwdia. https://tr.wikipedia.org/w/index.php?title=S%C3%BCrd%C3%BCr%C3%BClebilir_Kalk%C4%B1nma_Ama%C3%A7lar%C4%B1&action=history


113 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page