top of page
Yazarın fotoğrafıTuğba ACAR

Biyomalzemelerin Uygulama Alanları

Bir biyomateryal, tek başına veya karmaşık bir sistemin parçası olarak, canlı bileşenler ile etkileşimleri kontrol ederek yönlendirmek için kullanılan bir formu alacak şekilde tasarlanmış madde olarak tanımlanmaktadır[2]. Biyomateryaller günümüz tıbbında ayrılmaz bir rol oynamaktadır.

Biyomalzemeler doğal veya sentetik olabilir. Hasarlı dokuyu veya biyolojik bir işlevi desteklemek, iyileştirmek veya değiştirmek için tıbbi uygulamalarda kullanılır. Biyomalzemelerin ilk kullanımı, eski Mısırlıların hayvanların sinirinden yapılan dikişleri kullanmalarıyla antik çağlara dayanmaktadır. Modern biyomalzemeler alanı tıp, biyoloji, fizik, kimya, doku mühendisliği ve malzeme bilimi gibi alanları birleştirip daha yeni etkileri ortaya çıkarır [1].


Metaller, seramikler, plastik, cam ve hatta canlı hücreler ve dokular bir biyomateryal oluşturmak için kullanılabilir. Biyomedikal ürün ve cihazlarda kullanılmak üzere kalıplanmış veya makinede işlenmiş parçalar, kaplamalar, elyaflar, filmler, köpükler ve kumaşlar halinde yeniden yapılandırılabilirler. Bunlar arasında kalp kapakçıkları, kalça eklemi değişimleri, diş implantları veya kontakt lensler olabilir. Genellikle biyolojik olarak parçalanabilirler ve bazıları biyolojik olarak emilebilirler, yani bir işlevi yerine getirdikten sonra vücuttan kademeli olarak atılırlar [2].


Mevcut tıbbi uygulamada biyomalzemeler nasıl kullanılıyor? [1]


  • Kalp kapakçıkları, stentler ve greftler dahil tıbbi implantlar ; yapay eklemler, bağlar ve tendonlar; işitme kaybı implantları; diş implantları; ve sinirleri uyaran cihazlar.


  • Yarayı kapatmak için dikişler, klipsler ve zımbalar ve çözülebilir yara örtüleri dahil olmak üzere insan dokularının iyileşmesini destekleyen yöntemler .


  • Biyomateryal desteklerin veya iskelelerin , hücrelerin ve biyoaktif moleküllerin bir kombinasyonunu kullanarak rejenere insan dokuları. Örneğin; kemik yenileyici bir hidrojel.


  • Moleküler problar ve nanoparçacıklar biyolojik bariyerleri kırar ve moleküler düzeyde kanser görüntüleme ve tedavisinde kullanılır.


  • Biyosensörler , belirli maddelerin varlığını ve miktarını tespit etmek ve bu verileri iletmek için. Örnekler, kan şekeri izleme cihazları, gebelik testleri ve beyin aktivite sensörleri.


  • Bir hastalık hedefine ilaç taşıyan ve / veya uygulayan ilaç dağıtım sistemleri . Örneğin; ilaç kaplı vasküler stentler ve kanser hastaları için implante edilebilir kemoterapi gofretleri.


Kaynakça:

243 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Menstrual Döngü

Comments


bottom of page